Как световният „елит“ успя да „неутрализира“ В. Шаубергер http://neonula.blogspot.com/2020/10/blog-post_21.html

Електроника/ Електротехника

Ремонти, строителство, поправки и всичко, което може да ни се наложи да правим вкъщи. Проекти, идеи и съвети.
Отговори
Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4198
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Електроника/ Електротехника

#201

Мнение от hyparh » 29 мар 2020 17:39

Снощи пробвах схемата от това видео, което показа Ивчак преди време: http://styleglassbg.com/od/viewtopic.ph ... 130#p21118

Не работи. Тествах я с обикновени транзистори с пластмасов корпус, понеже нямам точно от показания вид. Въпреки отрицателния резултат мисля, че схемата си действа, стига да има достатъчно силно излъчване в околното пространство.Един от коментиралите видеото е направил симулация, която доказва, че схемата е функционална, стига да има антена към нея (вероятно трябва да е достатъчно голяма?). Ако антената се откачи (с кликване и провлачане с мишката) схемата спира да работи: http://www.falstad.com/circuit/circuitj ... +2+21+3%0A

Т.е. тук имаме един вид детекторен приемник. При това положение виждам два начина, по които показаната схема може да функционира.
1. Използваните транзистори са особено чувствителни и усилват съвсем слаби случайни сигнали.
2. Този човек живее в зона с много силно ЕМ излъчване (високоволтови далекопроводи или радиоантени).
Screw the rules... play The Game!

"As above, so below."

timeto
Мнения: 5
Регистриран: 23 мар 2018 03:06
Местоположение: Welwyn Garden City

Re: Електроника/ Електротехника

#202

Мнение от timeto » 02 апр 2020 02:21

Ще е интересен резултатът, ако към тази схема се закачи един joule thief.

pipilica
Мнения: 103
Регистриран: 17 юли 2015 01:01
Местоположение: София

Re: Електроника/ Електротехника

#203

Мнение от pipilica » 02 апр 2020 07:15

И кое ще е интересното, че няма нищо да стане ли. На мен друго ми е интересно, всички тия дето навиват трафове от къде очакват да дойдат многото ампери, щото волтове лесно се правят. Енергия не се създава нито се губи, само се променя от един вид в друг, как пък до сега никой не успя да репликира Капанадзе, дето с 9 волтова батерия насвятка толкова ламби ама само в тубата. Според мен единствения начин да се постигне нещо използваемо е да се намери начин да се преобразува високото напрежение от електростатична машина. Тва дето някой си мислят че могат да направят генератор дето няма Ленц реакция няма как да стане, щото ако нямаш Ленц нямаш и използваем ток, да мое да нямаш реакция и да имаш някакво напрежение ма нямаш използваем ток.

Потребителски аватар
filchef
Мнения: 11
Регистриран: 14 мар 2020 13:03
Местоположение: гр.Русе
Контакти:

Re: Електроника/ Електротехника

#204

Мнение от filchef » 02 апр 2020 10:14

pipilica написа:
02 апр 2020 07:15
На мен друго ми е интересно, всички тия дето навиват трафове от къде очакват да дойдат многото ампери, щото волтове лесно се правят. Енергия не се създава нито се губи, само се променя от един вид в друг, как пък до сега никой не успя да репликира Капанадзе, дето с 9 волтова батерия насвятка толкова ламби ама само в тубата. Според мен единствения начин да се постигне нещо използваемо е да се намери начин да се преобразува високото напрежение от електростатична машина. Тва дето някой си мислят че могат да направят генератор дето няма Ленц реакция няма как да стане, щото ако нямаш Ленц нямаш и използваем ток, да мое да нямаш реакция и да имаш някакво напрежение ма нямаш използваем ток.
Има един патент на Тесла за трансформатор с екранирана намотка, като се използва ефекта на вихровите токове на Фуко за дефазиране на магнитния поток между първична и вторична намотка и по този начин да се черпи по голям ток от тоя при прост коефицент на трансформация освен това може да се използва и друг патент на Тесла - бифилярната намотка

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4198
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Електроника/ Електротехника

#205

Мнение от hyparh » 02 апр 2020 17:31

Е, схемата от по-горе си работи... само трябва в близост да има включен теслов траф (лично изпробвано) :))

СЕ има колкото иска човек (че и много повече) в околната среда, най-малкото под формата на уравновесени заряди. "Само" трябва да се осъществи процес, с помощта на който при малко вложена енергия, те излизат извън равновесие и се събират. Точно същото като при малко влагане на енергия за възникване на лавина, а получаване на стотици или хиляди пъти повече докато тя набира мощ, помитайки всичко по пътя си. Аналогът на нестабилната среда (лавината) в електротехниката, може да се окажат нелинейните среди, описани от Пол ЛаВиолет. Най-елементарния добив на СЕ, който всеки вижда и използва, но не проумява, е променливият ток по далекопроводите. На няколко места сме писали как самите далекопроводи играят ролята на генератори на допълнителна енергия, което прави AC значително по-ефективно от DC за големи разстояния.

Относно електростатиката... Може да се направи колело по патента на Т. Т. Браун, по чиято периферия се налепват няколко кинетични клетъчни кондензатори (съставени от множество редуващи се + и -), преобразуващи електростатиката директно в тяга. Според Браун получената енергия от такова въртящо се колело, може да надмине милион пъти вложената. Вероятно зависи колко е тежък диска, т.е. доколко се проявява като маховик.

Иначе ето тук е възможно да съм получил (неволно) СЕ, но в прекалено голямо количество за кратко време и съответно неконтролируемо: http://styleglassbg.com/od/viewtopic.ph ... %B0#p18176
Screw the rules... play The Game!

"As above, so below."

pipilica
Мнения: 103
Регистриран: 17 юли 2015 01:01
Местоположение: София

Re: Електроника/ Електротехника

#206

Мнение от pipilica » 03 апр 2020 02:08

Тоя твой опит съм го пропуснал, трафовете от микровълнова работят на ръба преди насищане на желязото, когато си направил късото за момент желязото се е наситило и се вдигнал много тока в първичната и за това е почнал да пуши, мое да пробваш пак.
Може би и монополярния генератор на Фарадей да дава малко СЕ, опита при който магнитите се въртят заедно с диска, пробвал съм го, но нещо не бях доволен от резултата.
Тва с далекопроводите е интересно, я пусни линк, и как точно генерират СЕ.
Имаш ли електростатична машина на Wimshurst да пробваш нещо, аз все мисля да си правя ма все отлагам за друг път. Опита трябва да е с такава машина а не с високоволтов траф.

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4198
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Електроника/ Електротехника

#207

Мнение от hyparh » 03 апр 2020 15:28

Не знам какво е било това (пре)насищане, но такова поведение от траф за първи път виждам. Тресеше се като обезумял, сякаш изпаднал в електрически и механичен резонанс едновременно (при вече разкачени изводи на вторичната). Силата просто го повдигаше леко от земята с честота на мрежовото, при което се получаваше тропане и леко придвижване. Беше странно, че после при окъсяване нещя да се повтори. Аналогията на този ефект наблюдавам понякога при външната ни чешма - при определена сила на водната струя, тръбата влиза в механичен резонанс и възникват силни вибрации.

Относно СЕ-то при AC далекопроводите:
Philip написа:
03 окт 2019 14:37
А ясно ли им е на умниците, защо Правия ток заглъхва бързо по същите кабели, а кривия - не? :))
...Ами - много просто! Защото при единия имаме нормалното природно затихване на полето с отдалечаване от източника. А при другия на преден план излиза омразното им съчетание СЕ :))
Именно бързата смяна на поляритета при променливия ток е причината той да намалява бавно по кабелите. Около кабела се възбужда полето на пространството и то отговаря с усилване и продължаване на фазата. (за това сме си говорили на други места тук) ...Та това е причината - Получава се реакция и усилване от "етера".
Ето какво казва и Лийдскалнин по въпроса:

"Вероятно сте се чудили защо променливият ток може да се разпространява на такива големи разстояния от генераторите. Една от причините е, че във времевите интервали между спиранията и тръгванията на потоците, няма налягане в проводника. Това позволява на околните магнитни частици (северни и южни по неговата терминология) да нахлуят в него, и, когато започне следващият цикъл от генератора, проводника вече е снабден с магнитни частици. По този начин самите далекопроводи се превръщат в малки генератори, които помагат на големия генератор с доставката на нови магнитни частици."

Мисля, че J. Cater също споменаваше този принцип в книгата си (може да го има някъде и в моите преводи, не се сещам в момента). Разликата е, че Cater използва меки частици и електрони в терминологията си, но това няма значение. Като терминология може да се употребява и етер или някакви други междинни състояния между материалното и ефирното. Важното е независимото и в същото време идентично схващане на принципа от различни хора, което говори за достоверност.

Относно генератора на Фарадей, според мен се допуска основна грешка от репликиращите го. Досега при всеки такъв опит, на който съм попадал, се използва тънка медна ламарина в ролята на диск. Това е като да очакваш голям ток да протече успешно през тънка жичка. Мисля си, че за правилно протичане на процесите и съответно успешна репликация, е необходим диск с по-голяма дебелина - 2-3-4-5мм...
pipilica написа:
03 апр 2020 02:08
Имаш ли електростатична машина на Wimshurst да пробваш нещо, аз все мисля да си правя ма все отлагам за друг път.
И при мен е така :) Имам всякакви видове трафове за ВН, но нито една електростатична машина. А те си произвеждат собствен вид електричество и действително някои експерименти могат да се осъществят само с тях. От тези на които съм попадал в нета, с най-висока производителност ми се струва вариантът на Bonetti, изпълнен с безсекторни (голи) пластмасови дискове, което всъщност е най-лесния вариант. Минусът на този генератор е, че невинаги успява сам да си произведе електростатиката, а трябва да се внесе малък стартиращ заряд отвън (примерно чрез натъркване на нещо). След това вече машината започва собствено производство.
Screw the rules... play The Game!

"As above, so below."

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6388
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Електроника/ Електротехника

#208

Мнение от icrow » 05 апр 2020 08:11

Мисля си че когато е в този интервал е като помпа за апарат за кръвно която се разширява и поема въздух, но в обратния период излъчва, както когато се стисне помпата, и следователно има загуба на енергия. Дали при всмукването навлиза и външна енергия вече не знам. Но може би при правия постоянно излъчва и така с разстоянието намалява заряда.
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4198
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Електроника/ Електротехника

#209

Мнение от hyparh » 08 апр 2020 12:47

Именно нещо такова се получава. При правия ток проводника постоянно е изпълнен (основно повърхностния слой), което не позволява на околните магнитни частици (или заряди, все тая) да нахлуят в него. Когато в проводника няма налягане, те незабавно се стичат от околната среда и го окупират. Това означава, че всеки проводник представлява своеобразен резервоар, който винаги е пълен, но чрез подходящ процес (електрически "удар" - примерно стръмен импулс) може да се изпразни закратко, след което пак бива автоматично запълнен. Вероятно нещата трябва да се нагласят така, че нахлуващата след това свежа вълна от околната среда, да бъде по-силна от самото изпразване - оттам и добавка.

Аз имам чувството, че железни намотки в някои ситуации (примерно определени видове трафове) могат да се представят в пъти по-добре от медните заради способността си да се намагнетизират, да задържат повече магнитна субстанция в себе си и съответно да възбуждат по-добре околното пространство (с по-голям обхват). Колкото повече магнитна субстанция – толкова по-добре. По-големия обхват на полето ще доведе до по-обширна компонента (или вектор) на Пойнтинг… може би именно това сбособства за по-големи загуби при железните проводници – енергията се разпростира по-надалеч в околното пространство и се губи. Обаче ако се ползват като намотки, плътно защитени отвсякъде с желязо (напр. силициева ламарина), то енергията вече няма да се губи и може да бъде пренасочена обратно в намотките.
Също така разстоянието между отделните навивки, може да се окаже ключово за това енергията да се запази максимално, вместо да се погасява.

Proper coils.png

И една картинка ала Лийдскалнин :)

Тоци и потоци.png
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Screw the rules... play The Game!

"As above, so below."

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4198
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Електроника/ Електротехника

#210

Мнение от hyparh » 09 апр 2020 14:56

Нагледен пример за безлецов (Lenz-free) генератор (от 06:10):Двете генериращи намотки са навити противоположно (огледално) и са свързани по начина показан на схемата. Ако се свържат по конвенционален начин, то вече възниква съпротивление заради Ленц ефекта и ротора намалява скоростта си или спира. Между двата типа свързване има разлика на изхода - при безленцовото свързване волтажът е два пъти по-малко от нормалното свързване. Но все пак го има :) Което ще рече, че просто трябва да се увеличи броя на навивките (и да се направи по-качествена конструкция, че тази е само за демо) за теглене на необходимата мощност без реакция на Ленц. Ще бъде интересно да се съпостави и ампеража, защото може да се окаже, че той е нищожен при безленцовия вариант (но си мисля, че по-скоро ще е наполовина, както волтажа).
Screw the rules... play The Game!

"As above, so below."

Отговори

Върни се в “Домашен майстор/направи си сам”