Топлоизолация

Ремонти, строителство, поправки и всичко, което може да ни се наложи да правим вкъщи. Проекти, идеи и съвети.

Заслужава ли си да се инвестира в топлоизолация

Да
9
43%
Не
0
Няма гласове
Само ако е направена както трябва
12
57%
По добре да се инвестира в ефективно отопление
0
Няма гласове
 
Общо гласове: 21

bluesky

Re: Топлоизолация

#31

Мнение от bluesky » 01 яну 2018 15:04

ЧЕСТИТА НОВА 2018 ГОДИНА на ВСИЧКИ!

Здраве и Успехи!

Ето и конкретния резултат от прилагането на КЕРАМЗИТ-а като топлоизолатор.
Тук, в серия от последователни "картинки", може да се проследи запълването на бетонния канал, с положените вътре тръби, подсигурен с топло-изолационни материали.

Отдолу, в рамките на канала, тръбите са стъпили на по-твърдо "легло" от чакъл, (гравия).

Отгоре, и отстрани, цялото пространство е запълнено с топло-изолационен материал с отлични качества, КЕРАМЗИТ.

Този конфигурация всъщност стриктно следва Стандартите, приети в международната практика относно полагане на тръби, както и топло-изолация, включително в критични климатични зони.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6544
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Топлоизолация

#32

Мнение от icrow » 01 яну 2018 22:41

Това да не е онова дето са го слагали в гълабарнците на панелните блокове за изолация ама по скоро хидроизолация :?
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

bluesky

Re: Топлоизолация

#33

Мнение от bluesky » 02 яну 2018 02:04

Ха, ха, хааа... icrow, само можем да гадаем какво са слагали някъде, някога... спомням си, че поне имаше Български Държавен Стандарт, който, общо взето, се спазваше...

Специално КЕРАМЗИТ-а е глина, печена по специален начин. Гранулките съдържат в себе си много малки мехурчета въздух, поради което материала е много лек - около 250-400 кг на кубически метър... За сравнение - лек бетон - 1400 - 1800 кг на кубически метър и нагоре - тежкия бетон - до 2000 - 3800 кг на кубически метър.
Съдържащият се въздух в гранулите и обяснява топло-изолационните му качества, и не гори. Хидро-скопичен е също, докато се напои с вода, при това не гние... (глина), не мирише, не образува пари, (вредни, например).

За хидро-изолация, (на големи, промишлени площи... покриви и прочие подложени на водна агресия пространства), най-подходящ материал е асфалта, (дзив), асфалтова хартия, пропита с пясъчен слой, мисля, че е кварцов.
За "дизайнерски", вътрешно-интериорни решения - бани, сауни и пр., се използват нови композитни гумено-водни емулсии, които са също и достатъчно еластични.
За хидро-изолация на среща между две различни материала, или ъгли, слит-ове, и пр. - силиконови пасти, прозрачни или цветни.

bluesky

Re: Топлоизолация

#34

Мнение от bluesky » 27 яну 2018 01:48

Около Термо-изолационната Тема откопах в ретроспекция и процеса под Керамзита, (който е пред-последният по направа, а за студа вторият "бастион"), от пасивната Защита.
Прилагам Фотографии.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

bluesky

Re: Топлоизолация

#35

Мнение от bluesky » 30 яну 2018 13:16

Навсякъде, където е възможно, всички тръби са изолирани със специална термо-устойчива пореста черна гума, дебелината на която на места достига до 80мм (38мм+38мм), респективно неминуемо количество въздух между двата слоя...

Така, според предварителни, теоретични изчисления, базирани на спецификациите на термо-пластовете гума, (тип Airo-Flex), се удаде да постигнем сравнително висока пасивна защита*.

_____________
*пасивна защита - когато не е задействан термо-кабела, (червен на цвят кабел, увит спираловидно около тръбите с 50мм-ов и 110мм-ов диаметър)

Тази пасивна защита предпазва водата в тръбите от замръзване до/в продължение на 15-17 часа, при минусови температури, от момента на падане на температурата под (0 градуса по Целзий) и с последователно продължително задържане на минусовите температури под нула (0) градуса по Целзий.

Естественно, това би служило, САМО ако по някаква причина не се задейства активната защита, а именно Термо-кабела, който, включен и управляван от термо-сенсори и термо-релета, леко подгрява тръбите, (при минусови температури), и пази водата в тръбите от замръзване.

Регулировката на кабела се задава предварително, (на колко градуса по Целзий да се включи термо-кабела) и функционирането му се следи по електроннен път.

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6544
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Топлоизолация

#36

Мнение от icrow » 30 яну 2018 16:42

Преди няколко години ми се наложи да окрия водопровода до къщата и след това не го покрих добре защото щеше да се сменя ама така и не стигнах до това. Няма и 20см пръст и камъни и при темп под -20 дето имаше последните години не ми е замръзвал :?
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

bluesky

Re: Топлоизолация

#37

Мнение от bluesky » 31 яну 2018 13:14

Имаш голям късмет. Явно конкретното място също е много важно... Ако е заветно, или пък недалеч от тръбите съществува източник на топлина..., или имаш, например южно изложение, което през деня се нагрява... или някой друг, важен фактор, само ще Ти помага...

Това е и "мечтата" на всяка Система - с минимални ресурси да се постига максимална функция на блага.

Наша Родова Къща, разположена в центъра на България, (строена 1934 г.), а и мястото, отличаващо се със студени Зими, също, парадоксално, водопровод, разположен доста ниско, (в бетонна шахта), позволяваща да се източва тотално водата, (ако е необходимо), никога не е замръзвал. Бог си знае работата.

А в този конкретен Дом, за който става въпрос сега, (на 120 години) а и ще стои поне 300 години, (тогава са строили като Хората - за пример - в съседната сграда пада авиационна бомба, директно попадение, а Нашата сграда не е мръднала, стени с дебелина над 70 см), това, което се защитава с тази система, (топли кабели), е екстра защита, според Нас, оправдана.
Даже Моите изисквания се оказаха не по силите на водопроводчиците от квартала, незапознати с подобни Системи.
Централния щтранг на Сградата веднъж е замръзвал, (при много студена Зима). Има места, които са подложени на течение, (сградата е на 240 метра от Дунав), важно условие.

Спецификата на живота Ни е такъв, че често се намирам по субтропиците, на хиляди км от конкретното място, и не бих могъл да си позволя да рискувам непланирано "завръщане" с последващ евентуален ремонт само заради хазарта на една студена Зима.

Някой ден може да пост-на, как е решен въпроса с топлите кабели, отнасящо се за медните тръби с диаметър от 15мм, пренасящи топлата и студена вода. Там полагането на кабела има специфика, различаваща се от защитата на PVC тръби.

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6544
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Топлоизолация

#38

Мнение от icrow » 31 яну 2018 18:09

Ааа, винаги е добре да се презастрахова човек :?
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

bluesky

Re: Топлоизолация

#39

Мнение от bluesky » 04 фев 2018 02:51

За уточнение, (на който Му е интересно), топлият Кабел, навит около тръбите спиралообразно, има специална стъпка на "амплитудата", т.е. разстоянието между витките на Кабела (в см) се изчислява в зависимост от топлинната Мощност на Кабела, диаметъра на съответната Тръба и Материала, от който е направена Тръбата.

Датчиците, (сенсорите), които управляват температурата, се "лепят", закрепват обикновенно на "6 или на 6 и половина часа", респективно на 5 или 4 и половина часа", погледнато към Тръбата в разрез.
Закрепването им се осъществява със замозалепваща се Алуминиева Лента.

(Алуминиевите Ленти сащо обладават различни качества, от Производител до Производител, най-вече в дебелина, конкретни качества на Алуминия и степен на адхезия. Избирайте правилно, сравнявайки няколко предложения конкретно.
По-тънката Лента се лепи по-лесно от дебелата. КАК топлоотдава само Господ може да ви каже, в сравнение с по-дебела подобна. Конкретните апликации изискват гъвкавост от Ваша страна.
Мислете самостоятелно.)

При PVC Тръби, които, Ние използваме за оттичащи се води, основното Правило за полагане на Топлинен Кабел е Кабела да лежи винаги върху Алуминиева Лента, и не пряко върху Тръбите.
Така се проектира съответно "сандвич" - отдолу PVC Тръба, следва Алуминиева Лента, Кабела, (стъпил върху Лентата), и отново Алуминиева Лента върху Кабела.

При такова построение топлоотдаването на Кабела към Тръбите е оптимално и е гарантиран добър топлообмен, както и запазване на Тръбите от евентуално пре-гряване.

При метални, (респективно медни тръби, с диаметър 15мм), които избрахме Ние за пренасяне на Топла и Студена Вода, (Класическа Технология), Топлия, Нагревателен Кабел се полага директно върху Тръбите, като Алуминиева Лента тогава се нанася само отгоре.
Тя и закрепва Кабела за Тръбата и помага за по-равномерния топлообмен.

Тук основното изискване е при нанасяне да се избягват евентуални въздушни мехури, които се явяват неизбежни, ако с 2D Лента се опитвате да обвиете плътно 3D Тяло, (като Тръба, например).
И двата Материала не подлежат нито на разстягане, нито на огъване в буквалният смисъл на думата. От Вас зависи как ще процедирате, може и с отделни парчета Лента...

Ние така изключвахме въздушни мехурчета между Тръбите и Лентите.

Относно водопроводни Тръби за топла и студена Вода - ще Ви бъдат рекламирани изкуственни, пластмасови тръби, с многократно изброяване на предимствата им пред Медните.
В същото време основен, очебиещ недостатък на изкуственяка НИКОГА няма да го намерите в Рекламата им.

Така, за да бъде инвестицията Ви от надежди и ресурси по-реалистична и по-оправдана, би било добре да се запознаете с всички "за" и "против" конкретните материали и технологии.

Мой дружески Съвет, (ако въобще имам право да Ви "предпазвам" от изненади), е - никога да не разчитате на "експерти" или под-изпълнителите да формират мнението Ви относно Материалите или дори Топографията, (Топологията) на Тръбите, респективно цялата Инсталация - няма кой по-добре от Вас да знае КАКВО ТОЧНО ИСКАТЕ, в средата, която Вие обитавате.

За това, всеки, които планира Водна Инсталация, би трябвало да калкулира и да е подготвен и за скрити, неспоменати качества на Материалите.

Отговори

Върни се в “Домашен майстор/направи си сам”