Покупки от чужбина

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4317
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Покупки от чужбина

#11

Мнение от hyparh » 28 авг 2019 15:16

Пристигна ми новата играчка Dance1 Отне три седмици и три дни, накрая вече чаках с огромно нетърпение :)) А и планетите вече бягат и ми се ще да ги пробвам възможно най-скоро с новата придобивка. Тази камерка в момента е може би най-добрата за планетарно, като става доста добре и за DS.

Ето спецификациите:

Sensor: 1/2.8″ CMOS IMX290/IMX291
Resolution: 2.1Mega Pixels 1936×1096
Pixel Size: 2.9µm
Exposure Range: 32µs-2000s
ROI: Supported
ST4 Guider Port: Yes
Focus Distance to Sensor: 12.5mm
Shutter Type: Rolling Shutter
Protect window: AR coated window
Operating System Compatibility: Mac, Windows, Linux
Interface: USB3.0/USB2.0
Bit rate: 12bit output(12bit ADC)
Adaptor: 2″ / 1.25″ / M42X0.75
Dimension: φ62mm X 36mm
Weight: 120g or 4.2 ounces (without lens)
Working Temperature: -5°C—45°C
Storage Temperature: -20°C—60°C
Working Relative Humidity: 20%—80%
Storage Relative Humidity: 20%—95%

Supported resolution

USB2.0 MAX FPS
1936×1096: 20.4
1280×960: 35.3
640×480: 141.5
320×240: 355.9
2X2Bin :968×548: 20.4

USB3.0 MAX FPS(12bit/10bit)
1936×1096: 82.2/170
1280×960: 93.6/193.9
640×480: 184/381.2
320×240: 355.9/737.5
2X2Bin :968×548: 82.2/170

Това, което прави впечатление, е много бързия фреймрейт при използване на USB3, което именно е целта при снимане на планети. За сравнение старата ми правеше само около 35 fps и то само с използване на ROI (намалена резолюция). Да видим тази на практика дали ще достигне такива висоти :) За телескопски нужди лещите се развъртат и се поставя 1.25" накрайник (включен в комплекта). Така уловената светлина попада директно върху матрицата, без да преминава през излишна стъклария.
Цената с всичко излезе 789лв - почти с 200лв по-евтино от покупка от Бг.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Най-постоянното нещо е промяната.
Незавършените дела отнемат енергия, а завършените - дават.
Когато енергията се натрупа достатъчно, започва процес на създаване.

As above, so below.

Потребителски аватар
Спиридон
Мнения: 1938
Регистриран: 18 ное 2014 10:03
Местоположение: "живее" в София

Re: Покупки от чужбина

#12

Мнение от Спиридон » 28 авг 2019 16:00

Честито hyparh,
и да ни радваш със страхотни (както и досега) снимки с нея. Astros Camera Cheers
"С мозъка човек мисли, че мисли.
Освен това той се ползва за главоболие.”

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6544
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Покупки от чужбина

#13

Мнение от icrow » 28 авг 2019 16:17

Честито! Със здраве да я ползваш Cheers
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4317
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Покупки от чужбина

#14

Мнение от hyparh » 28 авг 2019 17:39

Благодаря ви Beer
Най-постоянното нещо е промяната.
Незавършените дела отнемат енергия, а завършените - дават.
Когато енергията се натрупа достатъчно, започва процес на създаване.

As above, so below.

Потребителски аватар
Спиридон
Мнения: 1938
Регистриран: 18 ное 2014 10:03
Местоположение: "живее" в София

Re: Покупки от чужбина

#15

Мнение от Спиридон » 13 сеп 2019 11:20

Сори за дългия пост, но ето какво ми се случи и мисля, че може информацията да е от полза и на друг.

Поръчах обектив от Англия от частно лице през ибей. Стандартни предпазни мерки - плащане през пейпал, проверка рейтинг - 100% положителен (400+ отзива), цена близка до средната. Взех го защото е много стар и рядък, а другите предложения досега бяха само от Япония и САЩ и транспорта и ДДС-то оскъпяват оттам доста. Търговецът - приказлив, похвали се с 40 години опит с поправки на обективи, обясни ми надълго и нашироко как вече няма такова качество, но да не чакам кой знае каква острота, защото едно време това не било приоритет (малко странно на фона на доста възторжените отзиви за този обектив, но понеже разпродава личната си колекция, реших, че дано си е подбирал по-читави екземпляри).

Пристига обективът - 4 лесно забележими груби несъответствия с описанието, не просто ги няма описани, а наопаки на написаното и на снимките не се виждат. Качеството на снимките с обектива - по зле от други обективи от по-нисък клас. Пиша на търговеца и му предлагам или да върне сума, равна на цената за профилактика (като пия студена вода за нещата, които тя няма как да оправи или въобще е неуспешна) или да му върна обектива, а той да ми върне парите и да плати транспорта от България, защото несъответствията са изключително груби. Той признава, че има сериозно разминаване и го обяснява, че понеже снимките с обектива му харесвали, явно не е обърнал достатъчно внимание на състоянието. Преди обаче да реши какво ще прави, щял да разследва как така обективът е в България, а той ограничил продажбите за Англия. Обяснявам му, че ползвам фирма посредник за транспорта и в това няма нищо нередно, но той настоява, че съм направил измама.

Тук вече аз направих груба грешка, защото побеснях и му писах, че отварям официален "case" в ибей и ще му сложа отрицателен отзив. На другия ден получавам отговор от ибей с отказ за връщане на парите, но можело да подам възражение, ако не съм съгласен. Във възражението можело да има само нови факти, като:
1. Протокол от полицията (моля??)
2. Снимки на несъответствията (интересно какви още - пратих им 8, на които ясно се виждат).
3. Документ, че съм върнал обектива на търговеца.
Викам си - сигурно искат да кажат, че трябва да го върна и тогава мога да си получа парите.
Тръгвам да пиша възражение, ама няма никакъв начин да им го пратя. Всички дадени линкове водят до страница с написани общи условия за подобни случаи. Търся поне някакъв имейл - ядец. Накрая намерих телефон (може и те да те наберат, ама трябва английски номер) и звъннах. Няма оператор, само автоматизирана система, която след сума набирания на числа ми каза, че случаят бил приключен. Рових телефон на "help and support" и попаднах на такъв, като дават и временен код, който да набереш като ти вдигнат и така разбират кой звъни и по какъв повод.

Любезна дама ми обясни, че отказът е само, защото съм използвал посредник, а тяхната политика за защита на купувача не покрива подобни случаи, въпреки че несъответствията са сериозни. Дори и да върна обектива, няма да ми върнат парите. Посъветва ме:
1. В бъдеще да кажа на посредника да отваря пратките и да ги връща от Англия, ако има проблем (очевидно не ми върши работа).
2. Да се обърна към пейпал, защото те нямат подобни ограничения и освен това могат да се подават възражения до 6 месеца след покупката, а не само до 2, както е в ибей.

Подавам същото оплакване в пейпал и пращам пак снимки. Пристига отговор от продавача, че съм измамник и съм разследван от ибей за прикриване на истински адрес и изнудване с отрицателен отзив, като вероятно ще ми закрият акаунта там. Докато си напиша отговора на това, приеха случая за разглеждане и затвориха опцията да се праща информация. Пак ровя за имейл за контакт и пак няма и пак трябва да се звъни на телефон. Друга любезна дама ми обяснява, че ще ми прати имейл с някакво стандартно съдържание, колкото да видя адреса и да напиша там каквото искам, даже ми звънна да провери дали съм го получил.
Тъкмо си изпращам обясненията и получавам отговор от пейпал, че ще ми върнат парите, но трябва в срок от 10-ина дни да им изпратя тракинг номер, от който да се вижда, че съм пратил обектива на адреса на продавача.

Ровя за подобни куриерски услуги:
1. Български пощи - най-евтини, но не стават за Англия, защото тамошните пощи са мого велики и не участвали в някакво общо пощенско споразумение и било въпрос на добра воля от тяхна страна (т.е. забрави) да предоставят тракинг на територията на Англия. Нашите предоставят услугата с обратна разписка (с допълнително заплащане), ама срокът за отговор при запитване, какво става с пратката, е в рамките на 2 месеца - предполагам, че пращат някого пеша да обходи маршрута на пратката и да разрови в храстите да не е изпаднал някъде по трасето.
2. Спиди (като партньор на DPD) - пратка до Англия е 43.62лв (за тегло 0-5 кг, а а моята е 980г), ама по-евтино не намирам.

Междувременно пиша отрицателен отзив на купувача в ибей, но малко по-късно го изтриват от системата. Оказа се, че или наистина тълкуват това, че съм предупредил продавача, като опит за изнудване (нищо не съм му искал в замяна на това да не му оставя такъв и го оставих след като бяха изчерпани всички възможни действия) или защото решиха случая в негова полза и го приемат за отмъщение. Междувременно говедото продавач започва да ми изпраща язвителни съобщения как ще пия една студена вода с обектива и щели да ми изтрият акаунтите в ибей и пейпал, защото съм нагъл измамник. Решавам да не му отговарям, за да не си хабя още повече нервите само му пожелах здраво наум да "пожъне в пълен размер и с лихвите, каквото е посял".

Пратих пратката със Спиди, като жена ми засне за всеки случай видео там как опаковам обектива, слагам го в кутията и те го облепват и приемат. Между другото в офисите на Спиди (може би важи и за Еконт ?) има камери и при проблем може да се предостави запис. Дори и при получаване на пратка без опция за преглед, може (след плащането на пратката обаче) да се отвори пред камерата, за да се покаже, че примерно тя не съответства на заявеното или има липси.

Пратих тракинг номера на пейпал със снимка на товарителницата и получих отговор да изчакам пратката да пристигне. Ден след пристигането получих известие, че са ми върнали цялата платена на продавача сума. Сега чакам и банката да я отрази.

Виждам, че в системата на пейпал (там където е описано първоначалното ми плащане към купувача) има опция да избереш да ти възстановят сумата за връщане на пратката на продавача. Пуснах искане и приложих товарителницата и касовата бележка. В касовата бележка сумата е в левове, а в пейпал няма възможност да се посочат левове, затова избрах евро, като на листа с копието на касовата бележка (с ограден тракинг номер, да се види, че съответства на товарителницата) написах допълнително защо съм посочил сума в евро и какъв е официалния обменен курс. На следващия ден вече имах сумата възстановена, не по дебитната карта, а по сметката в пейпал, но оттам може да се дръпне по картата или да се ползва за плащания с пейпал. От пейпал получих и известие за възстановяването с обяснение, че възстановяват суми за връщане до 30 евро и не повече от 12 пъти за 1 година.

Та така.
"С мозъка човек мисли, че мисли.
Освен това той се ползва за главоболие.”

Потребителски аватар
Philip
Мнения: 5596
Регистриран: 15 ное 2014 11:31
Местоположение: Около Мадарския конник :)
Контакти:

Re: Покупки от чужбина

#16

Мнение от Philip » 13 сеп 2019 12:49

Wonky Wonky Wonky
Наблюдавам Анализирам Променям

gomi
Мнения: 434
Регистриран: 18 ное 2014 17:25
Местоположение: майна таун

Re: Покупки от чужбина

#17

Мнение от gomi » 13 сеп 2019 20:42

голям филм Wonky
добре че пейпал са сериозни hola2
IT'S RIGHT THERE IN FRONT OF YOUR EYES!
John BEDINI

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4317
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Покупки от чужбина

#18

Мнение от hyparh » 13 сеп 2019 21:17

Благодаря за споделения опит, макар и негативен в случая. Изглежда примерните англичани не знаят що е фирма-посредник и не ползват такива. Кофти са се стекли обстоятелствата, като основния проблем, разбира се, е дошъл от некоректността на продавача с прикриването на важни детайли по обектива.
Изглежда може да стане доста тегаво при лоша стока, поръчана чрез фирма-посредник.
Добре, че всичко е завършило благополучно.

И аз съм попадал на продавачи, които не споделят важни недостатъци или дефекти в стоката си. Преди няколко години така си купих доста добър бинокулярен микроскоп (с увеличение до 2500 пъти) от частно лице от Бг. Микроскопът изглеждаше супер на външен вид - без видими дефекти по корпуса или оптиката, с включени окуляри за различно приближение, както и основни аксесоари. Приятното усещане от новата придобивка бързо се потуши като погледнах през окулярите (при бинокулярните се гледа с двете очи като през бинокъл) - двете изображения въобще не бяха успоредни, поради което картинката бе силно раздвоена. Т.е. някъде вътре по оптичната система нещо се е разместило (вероятно призма), което прави невъзможно гледането през двата окуляра едновременно. Други хора също поглеждаха и казаха същото. Като приказвах после с момчето, каза, че при него всичко е било Ок и не знае защо така се получава при мен. Има някакъв шанс това да е станало по време на транспорта, но е съмнително понеже всичко беше добре опаковано с омекотителни елементи, та по-скоро продавачът умишлено е прикрил това нещо (вероятно точно заради това го продава).
Можех да му го върна, но все пак реших да го запазя, защото микроскопът е напълно използваем при използване на окулярите поотделно (примерно на единия обичам да слагам по-голямо увеличение, а на другия по-малко), а и други такива модели в Бг трудно се намират.

Другата покупка беше на лаптоп Toshiba от OLX. Машинка с хубави параметри (дори ъпгрейднат с допълнителна RAM) на много съблазнителна цена. При теста всичко си беше точно - компа хвърчеше, а следите от употреба бяха минимални (най-много личеше изтърканата зона за плъзгане с пръст). При пускане на каквото и да е видео, обаче, звукът спираше след няколко сек. След рестарт пак така - тръгва за малко и после пълна тишина.
В случая момчето поне си призна, че знае за този проблем (но не го беше отбелязал в описанието) и не знае точно на какво се дължи. След известно ровене из нета, се оказа, че точно тези модели на Тошиба имат някакъв дефект в чипсета, който пречи на звука да се възпроизвежда за повече от минута примерно. Хубавото в случая е, че при използване на външни колонки или слушалки, проблемът изчезва.

Та някои продавачи обичат да премълчават значителни дефекти, които няма как да не бъдат забелязани от клиента още при първото използване на покупката.
Последна промяна от hyparh на 13 сеп 2019 21:21, променено общо 3 пъти.
Най-постоянното нещо е промяната.
Незавършените дела отнемат енергия, а завършените - дават.
Когато енергията се натрупа достатъчно, започва процес на създаване.

As above, so below.

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6544
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Покупки от чужбина

#19

Мнение от icrow » 13 сеп 2019 21:18

Добре че е свършило добре за теб. :)
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

Потребителски аватар
Спиридон
Мнения: 1938
Регистриран: 18 ное 2014 10:03
Местоположение: "живее" в София

Re: Покупки от чужбина

#20

Мнение от Спиридон » 13 сеп 2019 21:49

Ами, аз го написах, за да знаят и другите, че има начин да си получат парите обратно в подобни случаи. :)
Макар, че пак остават кофти емоции и дребни загуби (транспорт Англия-България, курсови разлики, банкови такси), но е по-добре от нищо.
Два-три пъти съм пазарувал от немци с директен превод (не искат пейпал, защото има такси от продавача) и засега не е било проблем, но след този случай не мисля да го правя или поне да е много обмислено. Поне тракинга на нашите пощи работи за Германия.

OLX е много зле по отношение на защита на купувача - никой никакви гаранции не дава. Коректните продавачи изпращат с опция за преглед и тест, та можеш поне да го върнеш, ако на пръв поглед откриеш нещо. Опцията е безплатна, ако се ползва оформяне на заявката към куриера през платформата на OLX, но някои (нарочно) не я ползват, за да няма шанс за връщане.

Неописването на някои дефекти, за съжаление, не се счита за "стока, неотговаряща на описанието", стига изрично да не е написано, че е наред и некоректните го използват много. Изключение е, когато стоката е описана "нова" или "като нова". Избягвам да взимам неща, за които не е описано ясно състоянието или не си личи добре от снимките, освен за съвсем евтини, но понякога, както стана ясно и това не е гаранция. Няколко пъти съм купувал неща, които са описани като неизползвани, но като пристигнат се виждат дребни следи от употреба. Досега не съм го правил на въпрос за връщане или частичен рефънд, защото си работеха нормално и следите бяха дребни, но съм го отразявал в отзива за купувача.

Имах случай с поляризационен филтър, който беше издраскан и светкавица, която сработи веднъж и умря. Пуснах искане за рефънд в ибей и ми върнаха парите веднага, като в съобщението изрично беше посочено, че няма нужда да връщам стоката.
"С мозъка човек мисли, че мисли.
Освен това той се ползва за главоболие.”

Отговори

Върни се в “Подарявам, продавам, разменям, търся”