В центъра на галактиката ни двойка странни гигантски мехура излъчват радиация https://nauka.offnews.bg/news/Fizika_14 ... 36553.html
Астрофотография
Re: Астрофотография
За тия пътечки (ако визираш тях) смятат, че са пресъхнали корита от лава и ги наричат лавови канали. Има ги на доста места по Луната. В една от другите снимки също се виждат.
Прилагам софтуерно увеличение на резолюцията + изчистване доколкото е възможно.
Прилагам софтуерно увеличение на резолюцията + изчистване доколкото е възможно.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Screw the rules... play The Game!
"As above, so below."
"As above, so below."
- Philip
- Site Admin
- Регистриран: 15 ное 2014 11:31
- Контакти:
Да. За пътечката основно беше.
Чел съм им глупостите.
Беше ми попадала една научна статия точно със споровете им за тях
Сутринта още нещо ми привлече вниманието на тази снимка, но сега не го виждам и не се сещам какво беше

Чел съм им глупостите.
Беше ми попадала една научна статия точно със споровете им за тях

Сутринта още нещо ми привлече вниманието на тази снимка, но сега не го виждам и не се сещам какво беше

Наблюдавам Анализирам Променям
Луната и Сатурн отпреди няколко дни. Този път успях да направя панорама на терминатора, като за целта бяха необходими седем сегмента подредени с дългите си страни един до друг. На едно място не съм внимавал хубаво да се застъпят съседните зони, но почти не личи. Качвам панорамата в RAR, за да може да се разгледа в пълен размер.
http://astro-hyparh.blogspot.com/2019/09/21092019.html
http://astro-hyparh.blogspot.com/2019/09/20092019.html
http://astro-hyparh.blogspot.com/2019/09/21092019.html
http://astro-hyparh.blogspot.com/2019/09/20092019.html
"As above, so below."
"As above, so below."
- Philip
- Site Admin
- Контакти:

Няма да пиша пак как снимките ти са по-добри от всичко на НАСА и ЕСА

Този път си поиграх да отбележа какво ми е станало интересно

- Philip
- Site Admin
- Контакти:
Интересни наблюдения
Правите линии и разни ръбести очертания винаги са подозрителни. "Пъпчиците" в средата на по-дълбоките кратери понякога могат да изглеждат странно "висящи в нищото", което става при много остър ъгъл на падане на слънчевите лъчи. Принципно е най-добре подробностите да бъдат разгледани при различно осветяване, т.е. при различни лунни фази, за максимално коректно анализиране.
Ето например как изглежда браздата от третата снимка при по-директно осветяване (тази снимка ми е отпреди няколко години):
На мен ми направи впечатление нещо друго, сравнявайки два Clavius-а от сега и отпреди няколко години. Ъгълът, под който се вижда кратерът, е различен. Това автоматично означава, че позицията Земя-Луна не е перфектна, а леко се изменя във времето. Т.е. лунното "лице", което винаги е обърнато към нас, не е перфектно заковано, а има флуктуации, макар и малки.
Сравнете ъгълът, под който се вижда кратерът Clavius, абстрахирайки се от наклона на снимане (самото кадриране) - той не е важен, зависи как е врътната камерата. Но добре личи, че на сегашната снимка кратерът се вижда "по-отгоре", докато на тази от 2012 се вижда по-косо. Това вече не зависи от камерата, а от реалната позиция на обектът на заснемане.
От сега:
От 2012-та:
Всъщност сега попаднах на анимация, която отлично показва защо се получава така
Действително има периодично изместване на "лицето" и даже е по-изразено отколкото предполагах. Все пак с просто око това не може да се забележи и затова повечето смятат, че няма никаква промяна.

Ето например как изглежда браздата от третата снимка при по-директно осветяване (тази снимка ми е отпреди няколко години):
На мен ми направи впечатление нещо друго, сравнявайки два Clavius-а от сега и отпреди няколко години. Ъгълът, под който се вижда кратерът, е различен. Това автоматично означава, че позицията Земя-Луна не е перфектна, а леко се изменя във времето. Т.е. лунното "лице", което винаги е обърнато към нас, не е перфектно заковано, а има флуктуации, макар и малки.
Сравнете ъгълът, под който се вижда кратерът Clavius, абстрахирайки се от наклона на снимане (самото кадриране) - той не е важен, зависи как е врътната камерата. Но добре личи, че на сегашната снимка кратерът се вижда "по-отгоре", докато на тази от 2012 се вижда по-косо. Това вече не зависи от камерата, а от реалната позиция на обектът на заснемане.
От сега:
От 2012-та:
Всъщност сега попаднах на анимация, която отлично показва защо се получава така

"As above, so below."
"As above, so below."
- Philip
- Site Admin
- Контакти:
Хич не ми изглеждат висящи в нищото, защото при увеличението се виждат чудесно сенките им, които показват, че започват от дъното
А анимацията не показва цялото движение на Луната.
В годините има още едно.
Нали съм от тези, дето обичат да зяпат, а пък и помня всяко нещо, което съм видял в годините назад
Лицето и извършва и завъртащо движение в обратна посока на часовниковата стрелка, което продължава над 8 - 10 (може и повече да са) години, а след това се връща обратно пак за толкова. Завъртането е над 30 градуса

А анимацията не показва цялото движение на Луната.
В годините има още едно.
Нали съм от тези, дето обичат да зяпат, а пък и помня всяко нещо, което съм видял в годините назад

Лицето и извършва и завъртащо движение в обратна посока на часовниковата стрелка, което продължава над 8 - 10 (може и повече да са) години, а след това се връща обратно пак за толкова. Завъртането е над 30 градуса

- Philip
- Site Admin
- Контакти:
Сега се разтърсих да намеря снимки на Луната в годините.
Май ще се окаже, че се врътка на повече от 30 градуса
Оказа се, че има и цикъл на Луната, наречен цикъл на Сарос - 18 години 11 дни и 8 часа. Значи - горе долу от наблюдения съм докарал периода
Ето снимки в различните и положения: А ето и статия за цикъла
https://nauka.offnews.bg/news/Kosmologi ... 91943.html
Май ще се окаже, че се врътка на повече от 30 градуса

Оказа се, че има и цикъл на Луната, наречен цикъл на Сарос - 18 години 11 дни и 8 часа. Значи - горе долу от наблюдения съм докарал периода

Ето снимки в различните и положения: А ето и статия за цикъла

https://nauka.offnews.bg/news/Kosmologi ... 91943.html
Въобще не бях обърнал внимание на това нещо
Но като се замисля, действително е така, възстановявайки спомени от повечко години назад.
Е, значи теорията за Луната като космически кораб започва да издиша
Излиза, че тя въобще не е толкова перфектно закована, както повечето смятат, а си извършва всякакви натурални планетарни движения.

Е, значи теорията за Луната като космически кораб започва да издиша

"As above, so below."
"As above, so below."
В 19:00ч са ми дали снимките на пасажа на Меркурий по бТВ, но аз не успях да си ги видя
Би трябвало пак да ги дадат в прогнозата към 19:50 
После ще ги метна в блога и ще дам линк.

После ще ги метна в блога и ще дам линк.
"As above, so below."
"As above, so below."