Патент ВМС США: Плавсредство, использующее инерционное устройство снижения массы https://earth-chronicles.ru/news/2020-04-29-139901

Покупки от чужбина

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4134
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Покупки от чужбина

#1

Мнение от hyparh » 27 юли 2019 11:01

Идният месец съм запланувал поръчка на ето тази планетарна камерка (всъщност тя става супер и за дълбок космос :) ): https://optcorp.com/products/zwo-asi290mm

По текущия курс на долара цената излиза 581лв., като даже гледам, че доставката е безплатна. Един познат любител астроном си я е поръчал от Бг сайта за телескопи http://www.telescope.bg/index.html , но е трябвало да заплати към 980лв. Предполагам я поръчват от чужбина, слагат й ДДС + разни други надценки и затова излиза доста по-скъпо. Единственото предимство при това положение е, че при дефект или друг проблем с камерата, се дава в офиса им в София и те извършват всичко необходимо за подмяната й.

Аз смятам да си я поръчам директно от Optcorp, но се чудя как да го направя така, че да избегна обмитяването, което ще бъде около 115лв. + евентуално някоя друга такса. От този сайт преди години си поръчах телескопа и на митницата трябваше да се минат всички процедури за освобождаване на стоката.

Дали има начин да се избегне всичко това, евентуално чрез някаква фирма-посредник или нещо такова? confus
Screw the rules... play The Game!

"As above, so below."

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6340
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Покупки от чужбина

#2

Мнение от icrow » 27 юли 2019 15:24

Аз съм малко бос в това но знам че алиекспрес имат офиси в Германия и Англия и когато се поръчва от там го няма това с митата, но не беше май за всички услуги. Отдавна вече не може и ако го пишат подарък. В общи линии май няма измъкване. Знам че можеш срещу скромна сума да отиде човек от български пощи в митницата и той да се разправя, че било доста обикаляне и главоболия.
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4134
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Покупки от чужбина

#3

Мнение от hyparh » 27 юли 2019 16:33

Когато освобождавах телескопа май съм минал добре, че ми отне само около два часа :)) Спомням си, че нямаше и много хора. Да, като краен вариант ще ида до там да се извърши всичко по процедурите и пак ще излезе значително по-евтино отколкото от Андромеда-та.
С един приятел няколко пъти сме поръчвали по-скъпи неща (примерно комп части, когато ъпгрейдваме) през фирмата, в която той работи, и така се избягва ДДС-то. Но сме го правили само с поръчки от Бг. От чужбина не знам дали нещата стоят по същия начин, трябва да го питам.
Screw the rules... play The Game!

"As above, so below."

Потребителски аватар
Спиридон
Мнения: 1887
Регистриран: 18 ное 2014 10:03
Местоположение: "живее" в София

Re: Покупки от чужбина

#4

Мнение от Спиридон » 27 юли 2019 18:35

Доколкото виждам доставката е от САЩ, затова ето моя опит.

За покупки (в диапазона 260 - 350 USD) оттам съм ползвал 3 пъти ГГБГ:
https://www.ggbg.bg/
Вземат 20% върху стойността на покупката (без вътрешния транспорт в САЩ, ако има такъв) за митническо освобождаване + 10 USD за всеки започнат килограм. Явно прекарват през някоя друга държава в Европа и нещо смотват цените по митниците, защото в България няма как да ми освободят стока без пълномощно от мен и без да им начислят ДДС и върху транспорта (и за в САЩ и за техния). Тези 20% + 10 USD/kg са всичко, което им се плаща и си получаваш стоката или от офиса им в Младост или с Еконт. Имат и техен разнос, но само в София.
Бавни са. Първите 2 пъти бяха горе-долу по график - пратките отпътуват от САЩ в началото на всеки месец и стигат до офиса в София след около месец, но последния път ми замотаха доставката 2 месеца (след срока от месец, за който нормално доставят нещата). Явно някъде по трасето са задържали цялата им пратка, но поне ми дадоха 50% отстъпка за транспорта.

Наскоро ползвах:
https://www.shopr.bg/
Имат различни услуги. Тази, която аз ползвах (те купуват, доставят и освобождават) е с цена = 25% от цената на стоката + транспорт до България, но не са на започнат кг като другите, а за точното тегло, та понякога това компенсира 5-те % разлика с ГГБГ. Има калкулатор на сайта им с който може да се види колко точно ще излезе цената за нещо конкретно (ако не е обявено общото тегло и размерите на кутията на сайта на търговеца, питай го). Моето беше с цена 10 USD и с тегло 20 грама и транспорта ми излезе без пари, взеха ми само 2.50 USD комисионна.
Бяха супер бързи (мисля, че пращат през около 2 седмици от САЩ за България) - получих си покупката за по-малко от 15 дни (от които няколко бяха за доставката до тях в САЩ) и получавах известие за всяка промяна в статуса на доставката. Понеже са от Пловдив, си получих пакетчето от тях по Еконт. Аз лично предпочитам занапред да ползвам тях.

И двете съм ползвал като физическо лице, трабва да видиш на сайта им или да ги питаш как е при фирми и каква точно фактура издават, т.е. дали ДДС-то е описано отделно, за да може да си го приспадне фирмата-получател

Има и други (някои от които препродават чужда услуга), но след доста търсене (последно преди 2 месеца) само тези избрах. Повечето (изключая препродаващите) са и доста по-скъпи.

Ако си освобождаваш "сам", ще ти трябва ЕОРИ номер. Щом си освобождавал преди, значи трябва да имаш.

Ако стоката пристига през Български "пощи" (спестявам си нецензурната част от мнението за тях и затова не ги коментирам), може да им пратиш документите за освобождаване (ЕОРИ, пълномощно на тяхна бланка и без нотариална заверка, фактура, копие от сайта на търговеца, извлечение от PayPal/ банка) и сканирани по имейл (поне преди малко повече от година беше така) и при получаване на гише на митницата до Централна авто/ж.п. гара си плащаш ДДС, евентуално мито и комисионната им (май около 15-18 лв беше цялата).

На DHL услугата по освобождаване беше безплатна (освен нотариално пълномощно), но пък се мотат ужасно много с освобождаването.

Ако тръгнеш наистина сам да освобождаваш, трябва да имаш електронен подпис, да преминеш супер сложна процедура по регистрация в системата на митниците (освен ако не са променили нещо драстично наскоро) и да си попълниш сам декларацията. При мен регистрацията стана след като им писах N пъти на съпорта (отговарят бързо, но не особено полезно) и след няколко дни ми звъннаха и ме напътстваха по телефона. А пък не съм лудит, за НАП, ТР и др. подобни (вкл. и митниците преди да им сменят системата в началото на миналата година) съм успявал и сам да се оправя. Докато чаках в митницата, един от агентите, които освобождават стоки, ми каза, че се е принудил да плати на вътрешен човек да му направи регистрацията. Сам не е успял, въпреки че с това си изкарва хляба. Самата декларация е също един малък ужас. Ако ползваш друг да я попълва, първо съдират кожи. после пак трябва да имаш ел.подпис или да му дадеш нотариално заверено пълномощно.

Знам, че някои си поръчват доставка до UK (до адреса на някоя от фирмите, които носят евтино до България), като там митническото освобождаване било изцяло онлайн и лесно, но никога не съм го правил. Самите фирми за доставка от UK не се занимават с освобождаване, задължение е на клиента.
"С мозъка човек мисли, че мисли.
Освен това той се ползва за главоболие.”

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4134
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Покупки от чужбина

#5

Мнение от hyparh » 27 юли 2019 22:30

Много благодаря за изчерпателния отговор Worship Beer

Одеве приказвахме с този приятел с фирмата, за който споменах, но и той каза каза, че не може да се избегне обмитяването - цялата стока за фирмата им (обикновено пристигаща с тирове) минава през митницата.

Харесах си варианта с Shopr :) Регистрирах се и си попълних полетата, като само накрая се замислих за следните опции:

123.png
Това трябва да е по-добрата опция - избирането на 25%, за които споменаваш, като вдясно ми излиза и адрес на получателя, който е:

234.png

Предполагам, че поръчвайки камерата от сайта на Optcorp, трябва да въведа този адрес за доставка?
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Screw the rules... play The Game!

"As above, so below."

Потребителски аватар
Спиридон
Мнения: 1887
Регистриран: 18 ное 2014 10:03
Местоположение: "живее" в София

Re: Покупки от чужбина

#6

Мнение от Спиридон » 28 юли 2019 00:54

Да, този вариант ползвах аз и това е адресът. Другите в крайна сметка излизат по-скъпи. Явно като е на негово име става по-лесно освобождаването.

По принцип може да се мине през фирма и да се спести ДДС (те ще го платят, но ще го приспаднат от дължимото т.е все едно не го плащат, ама пък ще им се води счетоводно камерата като актив, евентуално да се амортизира и отпише след време), но трябва да са ти много близки за подобна услуга, защото трябва да поръчат те камерата и да се занимават с освобождаването и осчетоводяването след това. Пък и трябва някой да го достави, а транспорта от САЩ до България обикновено излиза много скъпо и компенсира спестеното ДДС.
Иначе мито за подобен вид стоки мисля, че няма.
"С мозъка човек мисли, че мисли.
Освен това той се ползва за главоболие.”

Потребителски аватар
Philip
Site Admin
Мнения: 5437
Регистриран: 15 ное 2014 11:31
Местоположение: Около Мадарския конник :)
Контакти:

Re: Покупки от чужбина

#7

Мнение от Philip » 28 юли 2019 05:47

Веднъж съм поръчвал от Амазон и ми дойде през DHL.
Обадиха ми се след обяд, изкарах нотариалното до вечерта, на другия ден изкарах ЕОРИто и на следващия ден си получих ремъците за тракторчето косачка без никакви доплащания.
В момента пак чакам поръчка от Амазон, но и идея си нямам нито по кой ще дойде, нито ще доплащам ли нещо. Знам само, че ще дойде на първи.
Наблюдавам Анализирам Променям

Потребителски аватар
Спиридон
Мнения: 1887
Регистриран: 18 ное 2014 10:03
Местоположение: "живее" в София

Re: Покупки от чужбина

#8

Мнение от Спиридон » 28 юли 2019 08:46

Може би в Шумен са по-свестни. Аз ги чаках софийските DHL цяла седмица и дори не бяха започнали процедурата. Взех си документите следобяд и на другия ден до обяд си освободих пратката сам, но това беше преди да сменят системата на митницата. На опашката имаше един, който каза, че неговата пратка отлежала в DHL един месец и накрая и той си взел документите и минал през агент (аз ги ползвах само за консултация за декларацията и ми взеха по-малко}.
А веднъж пък ми доставиха обектив за 90 USD от Япония направо у дома без да се разправям въобще с митница. Така и не разбрах защо.

Между другото, понякога нещата ги има в Амазон UK или Германия и тогава нещата идват без никакви формалности.
"С мозъка човек мисли, че мисли.
Освен това той се ползва за главоболие.”

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6340
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Покупки от чужбина

#9

Мнение от icrow » 28 юли 2019 10:03

Е то май под 100 долара не подлежи на мито или нещо такова имаше.
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

Потребителски аватар
Спиридон
Мнения: 1887
Регистриран: 18 ное 2014 10:03
Местоположение: "живее" в София

Re: Покупки от чужбина

#10

Мнение от Спиридон » 28 юли 2019 11:06

Няма мито, но има ДДС
"С мозъка човек мисли, че мисли.
Освен това той се ползва за главоболие.”

Отговори

Върни се в “Подарявам, продавам, разменям, търся”