Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

Устройства, които имат интересно, непроучено и необяснено действие и свойства
Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4317
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

#1

Мнение от hyparh » 22 сеп 2017 11:46

Айде в поредицата да включим още един генератор тип "Слънчева система" :))
Патентът е на французинът Andre Coutier (Андре Кутие), който изработва устройството само 13 години след като Alfred Hubbard прави демонстрацията с лодката на своя генератор с много подобна конструкция. Предполага се, че това е самият генератор на Хъбард, но леко модифициран. За разлика от другите подобни патенти, тук има дадена ключовата информация, която липсва при другите - начинът на стартиране.

Предоставям груб превод на патента от френски, от който що-годе се разбира за какво става въпрос.
Ето тук има описание на основните неща на английски - пада се последното описано устройство със заглавие “The Self-powered Generator of André Coutier”: http://gratisenergi.se/hubbard.htm

Устройството е представено като умножител на мощност. Имаме централна намотка и няколко по-малки сателитни около нея, с железни сърцевини. Сечението на централната намотка е равно на сумата от сеченията на сателитните. Броят навивки (най-добре около 35) на всяка от намотките е един и същ, както и дебелината на проводника. Твърди се, че на изхода на всяка една от сателитните намотките се получава толкова енергия, колкото е вложена първоначално. Примерно захранваме централната с 12V/1A и на една от сателитните получаваме също толкова. Съответно, ако навържем сателитните успоредно ще получим 12V/6A или умножаване на ампеража, а при последователно свързване – 72V/1A. Това означава COP=6 или електрическа ефективност от 600%. Ако това действително се окаже така, то включвайки загубите от топлина, зле свързани магнитопроводи и т.н., то пак трябва да получим енергия повече от вложената.
В патента са представени три такива свързани устройства, което означава 6х6х6 = 216 пъти вложената енергия. Ако всичките сателити се свързват успоредно, то всеки следващ комплект намотки трябва да имат проводник с все по-голямо сечение, което да може да носи увеличения ток.


"Автогенератор за електроенергия

М. Андре-Луи-Виктор КУТИЕ пребивава в Франция (Seine-et-Oise) .

Искане на 5 юли 1932 г., 10ч 55 мин, гр. Версай.
Издаден на 25 октомври 1932 г. - Публикуван на 12 януари 1933 г.


Устройството се състои от твърд магнитен кръг (Фиг. 1), съставен от:
1 централно ядро от меко желязо, което има формата на цилиндър със сечение S;
N сателитни ядра със сечение S/N, успоредни на централното ядро и разположени кръгообразно около това ядро;
2N радиални клонове, с напречно сечение S/N, свързващи N сателитните сърцевини към централното ядро.
Централното ядро носи индукторната бобина, включваща броя на завъртанията, необходими за получаване, с индуктивен ток с даден интензитет, на насищане на магнитната верига.
Всяко от спътниковите сърцевини носи серпентина, съдържащ същия брой намотки, като този на централното ядро.
Предвид особеното разположение на магнитната верига, всяка от N групите, образувани от централната сърцевина, и всеки един от самите N-сателити представлява трансформатор. Токът, индуциран във всяка от N планетарните намотки, има същата мощност като тока на централния индуктор.
По този начин устройството осъществява размножаването на електрическата енергия.
Енергията събира горната съзидателната първоначалната енергия, той веднага си представим възможността да събират за неопределено време на събраната енергия мощност necessarie за вечно възстановяване на първоначалната енергия.
Фигура 2 показва схематично устройството се използва за реализиране на промишлен модел на вечен самостоятелно генериране на електрическа енергия, създаден модел за неговото emploidans промишленост, морска и речна навигация, сцеплението при жп линии.
Три мултипликатори устройства (броят на тези устройства могат да бъдат всеки) се конюгира последователно по такъв начин, че веригата на централното ядро д съгласно всяка от апарата или хранени с ток от F на сателитни вериги, конюгати в деривация , на апаратурата, която го предхожда.
Сателитните схеми на 1 конюгати в байпаса захранват централната верига от 2. По същия начин сателитните схеми на 2 комбинират 3 централни.
Всяко устройство, състоящо се от 6 сателита (броят сателитни ядра може да бъде произволен брой), коефициентът на усилване за всяко устройство е 6 или за монтажа 6.
След това е лесно, чрез производно и реостата h, да се извлече необходимата енергия от крайния ток, при разтваряне на първоначалния ток.
Моторът (i) има променлив ток, задвижва динамото (j), монтирано на същия вал.
Променлив ток от динамото (j) активира трансформатора на клатаче (к) (съотношение 1/1).
Променливият ток, идващ от трансформатора k, възстановява първоначалния ток, който захранва веригата на централното ядро (е) на първия множител.
Устройството допълнително включва две акумулаторни батерии, предназначени да осигурят всякакви възможности.
Една от батериите (l) чака, докато батерията (m) се зарежда.
В случай на случайно спиране на динамото (j) електродът на прекъсвача (n) се изключва и арматурата му затваря веригата на акумулатора (l), който незабавно влиза в действие, същото важи и за електрода на прекъсвача (o), чиято арматура отвежда изхода на първичния елемент на трансформатора (k) към земя.
Освен това, с помощта на превключвателя (р) винаги е възможно да се намесва след съпротивлението (q) в електрическата верига (n), за да зареди батерията в положение (акумулатор (l) от фигура 2).
Батерията (m) се зарежда и зарядният ток се задава от реостата (r).
Батерията се зарежда от превключвателя (s).
Пускането в експлоатация (позиция на готовност) на батерията се извършва с помощта на превключвателя (t).
Въвеждането на батерията в режим на готовност се сигнализира от звънеца (n).
Фигура 3 показва схематично устройството опростява, за целите на неговото приложение за домашна употреба, на въздушна навигация, на тегленето на моторни превозни средства.
В този модел двигателят има променлив ток, динамо и акумулатори не се използват.
Включването се извършва с помощта на магнето (v) за постоянен ток, който управлява трансформатора (k), чийто променлив ток захранва централната верига (e).
Токът се поема от един проводник и затварянето на веригата на земята се предава от ректифициран ток, чиито нагъвания се навлажняват от филтъра (z), образуван от два електромера, свързани от два кондензатора.

РЕЗЮМЕ
Умножение на електрическата енергия, направена чрез индуциране на сателитни намотки, групирани кръгообразно около намотката на централната бобина.
Сумата от сеченията на сателитните ядра е равна на сечението на централното ядро.
Всяка от сателитните намотки, считана за изолирана, формира трансформатор с централно ядро.
Ако N е броят на сателитните намотки, комплектът представлява N трансформатори, а централната индуктивна мощност се умножава по N.
Умножителите се групират последователно и представляват "вечния генератор на електрическа енергия", токът, необходим за разтваряне на първоначалния ток, се взема при изхода на последния множител.
Така полученият ток, първо преобразуван в постоянен ток, се преобразува отново в променлив ток, който захранва централната верига на първия множител.
Индустриалният модел също така включва две батерии, едната от които е натоварена, а другата в режим на готовност и чието автоматично пускане в експлоатация има за цел да предотврати всякакви евентуални обстоятелства."

Fig. 1,2.png
Fig. 3.png

Аз за момента не успявам да схвана само от Фиг. 1 какво точно представя чертежа “Coupe AB”. Прилича на някаква кутия отстрани с равномерно подредени цилиндрични елементи като затворени капсули. Опитвам се да го асоциирам с чертежа “Coupe CD”, който изобразява подредбата на намотките, погледнати отгоре, но нещо не ми се вързва с него.
Също така има нещо което изглежда не е изобразено на чертежите, а именно упоменатата в патента магнитопроводна връзка между централното ядро и сателитните. А може и точно тя да е представена като “Coupe AB”, макар и да не е много ясно.

Оригиналният патент:
Coutier - FR739458A.pdf
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Най-постоянното нещо е промяната.
Незавършените дела отнемат енергия, а завършените - дават.
Когато енергията се натрупа достатъчно, започва процес на създаване.

As above, so below.

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6544
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

#2

Мнение от icrow » 22 сеп 2017 15:32

Нещо не виждам как ще черпим енергия от сателитните без централната да и се вдига консумацията :? Ама като го направиш ще видим. :)) Като цяло от много места се чува за такова животно, като умножител на енергия, така че би трябвало да го има. :)
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4317
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

#3

Мнение от hyparh » 22 сеп 2017 15:54

icrow написа:
22 сеп 2017 15:32
Нещо не виждам как ще черпим енергия от сателитните без централната да и се вдига консумацията :?
Мислех си го и аз това нещо, понеже дори и сърцевините да не са мостово свързани, пак имаме магнитна връзка (макар и въздушна) между центъра и сателитите. Единственото, за което се хващам в момента, че може да помогне, е по-голямата дебелина на централното ядро. Моята реплика ще излезе така, че квадратурата на центъра ще е малко по-голяма от сумата на 6-те сателити.
Каквото и да стане, това е доста интересна топология и май попада в графата слабо изследвани.
Най-постоянното нещо е промяната.
Незавършените дела отнемат енергия, а завършените - дават.
Когато енергията се натрупа достатъчно, започва процес на създаване.

As above, so below.

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6544
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

#4

Мнение от icrow » 22 сеп 2017 16:22

Тя сърцевината има отношение към поемането и предаването на енергията :? За мен трябва да се дълбае в противо ЕДС :? Това което предлагат руснаците като ротовертер с умножител е в единия вариант единичен асинхронен мотор с една кутия отгоре. Така че ако е истина не трябва елементите не с много и големи.
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4317
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

#5

Мнение от hyparh » 23 сеп 2017 04:39

Хрумна ми лесно изпълним начин за цялостно затваряне на магнитния поток. Взема се съд, който е малко по-широк и висок спрямо генератора. Дъното на съдът се покрива с железни частици (имам три буркана, събрани от плажа с магнит), поставя се генератора и се засипва с още железни частици, така че да бъде покрит целия - отвсякъде да е обгърнат от тях. По този начин се избягват усложненията с магнитните връзки между сърцевините, които иначе биха възникнали, както и лакирането на намотките и посипването им с железни частици. Спойките между кабелите може да се изолират с термошлаух.
Лесно и бързо затрупване и магнитната субстанция няма къде да бяга. Ефективността би трябвало да се увеличи още повече, ако отвън се покрие с многослоен оргонен акумулатор, които да осигурява висока плътност от меки електрони в генератора, които при протичането на тока през намотките, ще дезинтегрират и освободят твърдите електрически използваеми такива.
Най-постоянното нещо е промяната.
Незавършените дела отнемат енергия, а завършените - дават.
Когато енергията се натрупа достатъчно, започва процес на създаване.

As above, so below.

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4317
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

#6

Мнение от hyparh » 26 сеп 2017 18:02

Някой има ли идея какъв може да е този трансформатор (к) от схемите? Дали може да бъде обикновено реле? confus Макар, че пише, че намотките са му в съотношение 1:1.
Най-постоянното нещо е промяната.
Незавършените дела отнемат енергия, а завършените - дават.
Когато енергията се натрупа достатъчно, започва процес на създаване.

As above, so below.

Потребителски аватар
Philip
Мнения: 5596
Регистриран: 15 ное 2014 11:31
Местоположение: Около Мадарския конник :)
Контакти:

Re: Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

#7

Мнение от Philip » 26 сеп 2017 19:15

Не разбирам защо искаш да повториш и изпълнителната част. Тя си е само такава и нищо друго (според мен :)) )
Наблюдавам Анализирам Променям

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4317
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

#8

Мнение от hyparh » 26 сеп 2017 19:49

Всъщност изработката на самия генератор е най-лесната част от процеса, макар и реално погледнато никак да не е лесна и да изисква много свободно време. Трудната е именно стартирането. С обикновен променлив ток не става, а трябва да се уцели точната форма на сигнала и необходимата подадена мощност, които да превърнат намотките и сърцевините им в СЕ генератор.


Ето какво казва Алфред Хъбард по въпроса (неговата конструкция е същата):

"Намотката е безжизнена докато не й се подаде стартиращ импулс. Това се осъществява чрез свързването на краищата й за части от секундата към обикновена (две нечетяеми думи) -аща схема."

Казва също, че няколко души са построили генератора под личните му насоки, но накрая нито един от тях не е могъл да ги стартира.

Изглежда е решил да запази стартиращото устройство в тайна, макар и изглежда да е нещо съвсем обикновено по неговите думи.
С оглед схемата на Кутие, изглежда трябва да имаме нещо подобно на реле, а то май даваше правоъгълни импулси :?
Най-постоянното нещо е промяната.
Незавършените дела отнемат енергия, а завършените - дават.
Когато енергията се натрупа достатъчно, започва процес на създаване.

As above, so below.

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4317
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

#9

Мнение от hyparh » 06 окт 2017 12:25

Поиграх си да изработя един комплект намотки, само че накрая не ми стигна железният пясък да ги засипя изцяло. Ще трябва може би още буркан и половина.
Цялото нещо тежи 13 кг., а като дименсии така подредените намотки излизат около 15х15 см.

IMG_20170922_213211.jpg
IMG_20170925_214105.jpg
IMG_20170925_214137.jpg
IMG_20171002_174410.jpg
IMG_20171002_174429.jpg
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Най-постоянното нещо е промяната.
Незавършените дела отнемат енергия, а завършените - дават.
Когато енергията се натрупа достатъчно, започва процес на създаване.

As above, so below.

Потребителски аватар
icrow
Мнения: 6544
Регистриран: 17 ное 2014 11:04

Re: Самозахранващият се генератор на Andre Coutier

#10

Мнение от icrow » 06 окт 2017 13:02

Аз имам такъв пясък. :)
С мързел към прогрес. :))
my logic is undeniable :))

Отговори

Върни се в “Интересни устройства за изследване”